Home / Zanimljivosti / Da li je Slavica još jedna majka koja je ostala bez dece zbog jednog papira i koliko njih treba da doživi istu sudbinu da bi on postao obavezan?

Da li je Slavica još jedna majka koja je ostala bez dece zbog jednog papira i koliko njih treba da doživi istu sudbinu da bi on postao obavezan?

Zašto se na graničnim prelazima ne traži saglasnost da deca mogu da pređu granicu samo sa jednim roditeljem?

Slavica Burmazović (41) već tri godine mašta da se ujutru probudi pored svoje dece, da ih poljubi, dodirne, zagrli… Srce joj je slomljeno a mališani odrastaju bez majke jer ih je u avgustu 2015. njen bivši muž Ejup Jundžu oteo i odveo u Tursku. Tragedija koja je pogodila ovu porodicu, kao i Srbiju, mogla je da bude sprečena da mu je kontrola na aerodromu tražila saglasnost da Ajša (14), Esma (13) i Tarik (7) mogu da izađu iz zemlje samo sa njim.

Zbog jednog papira majka je ostala bez svoje dece.

Bolna priča Slavice Burmazović je retkost, ali je njena tuga jak razlog da se pokrene pitanje – zašto se na graničnim prelazima ne traži saglasnost da deca mogu da pređu granicu samo sa jednim roditeljem?

 

Nakon što se razvedu ili rastave, većinom oba roditelja žele da deca žive sa njima. Nalaze razne načine da svoju želju pretvore u stvarnost. Jedan od njih je i da mališane odvedu u drugu zemlju i da tamo započnu novi život.

Jedna majka tri godine nije videla svoju decu. Ne dozvolimo da još neko doživi njenu sudbinu Foto-ilustracija: Profimedia

Nažalost, to mogu i da urade. Razumljivo je da roditelji žele da budu sa svojom decom. Ali nijedan nema pravo da im uskrati drugog roditelja.

Neretko se dešava i da majka ili otac svoje mališane koriste i da bi se osvetili jedni drugima. I to može da bude razlog da neko od njih otme dete i odvede ga preko granice.

Kako bi se zaštitile porodice, a na prvom mestu mališani koji imaju najviše poverenja u roditelje, saglasnost za prelazak preko granice samo sa majkom ili ocem, treba da bude obavezan papir.

Ali Zakon kaže drugačije…

– Po Zakonu o graničnoj kontroli član 54, kad maloletno lice do navršene 16. godine života, putuje u pratnji jednog roditelja nije potrebna saglasnost drugog roditelja – naveli su za Telegraf.rs iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovlašćenje se traži samo u dva slučaja.

Da li ovlašćenje treba da bude obavezan papir?

– U skladu sa članom 54 Zakona o graničnoj kontroli, za prelazak državne granice, maloletno lice, do navršene 16. godine života ukoliko putuje samo ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ni zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja ako zajednički vrše roditeljsko pravo ili ovlašćenje zakonskog zastupnika – rekli su iz ovog Ministarstva.

Većini roditelja je spremanje za put jedna od stresnijih situacija. Još ako pored toga treba da vade dodatne papire, putovanje dožive kao pakao. Gube živce i nerviraju se. Ali jedan papir može da promeni sve. Da nepovratno rasturi porodicu.

Veliki broj roditelja nikad ne bi mogli da povrede svoju decu tako što bi ih otrgli od majke ili oca. Ali postoje i oni koji bi to uradili bez griže savesti. Naneli bi neizbrisivu bol, kako mališanima, tako i svom, do skoro bračnom drugu.

Zbog takvih je saglasnost veoma bitan papir, a za njegovo dobijanje potrebno je malo vremena.

KAKO SE VADI SAGLASNOST DA DETE MOŽE DA PREĐE GRANICU SA JEDNIM RODITELJEM?

Saglasnost može da se dobije bilo kod kog notara i potrebna je samo lična karta roditelja.

Saglasnost košta 360 dinara i popunjava se nekoliko minuta Printskrin: besplatniobrasci.com

Kod notara se dobija papir koji se popuni za nekoliko minuta. Cena je 360 dinara, a svaki roditelj može mirno da pusti svoje dete van granice i da se ne brine da li će ga ponovo videti.

KOJE ZEMLJE TRAŽE SAGLASNOST (A JEDAN OD KLJUČNIH RAZLOGA JE PROBLEM TRGOVINE LJUDIMA)?

Crna Gora

Italija

Španija

Za prelazak italijanske i španske granice pored saglasnosti potrebno je da se ponese i izvod iz matične knjige rođenih.

Za ulazak u Hrvatsku, Austriju, Nemačku i Sloveniju pisana saglasnost nije obavezna ali je poželjno da je roditelj ponese.

Ajša (14), Esma (13) i Tarik (7) svoju majku nisu videli od maja 2016. godine. Tad su joj deca rekla da žive u strašnim uslovima. Ne smeju slobodno da se kreću a Ejupovu drugu ženu moraju da zovu “mama”.

Ponekad se čuju telefonom, a Slavica je navela da ne prepoznaje glas svoje dece, da su hladni i kao da su u strahu, da nema prisnosti, nema emocije.

Za tužnu životnu priču, izgubljene godine koje nikako ne mogu da se vrate, između ostalog je zaslužan samo jedan papir. Ne dozvolimo da još jedna majka ili otac ne mogu da vide svoju decu i zaštitimo mališane tako što će potpis za prelazak preko granice da bude obavezan.

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

About receptiizdravlje

Check Also

Neprijatelj pod MASKOM prijatelja: 8 Načina KAKO da prepoznate LAŽNU ljubaznu osobu

Jeste li ikada u životu sreli nekoga ko je uvijek prijatan bez razloga, ali žali …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *